Alrid god smak från Pärsons
Pärsons
frukost mackor med salami skinka vego

5 goda skäl att unna sig en macka

Är det okej att äta en macka till middag? Absolut, efter några år i skamvrån gör mackan storstilad comeback, inte minst tack vare mångsidigheten.  Tillhör du dem som fortfarande är lite tveksam? Inte länge till. 

Varm, kall, stor, liten, med grovt, vitt – eller hårt bröd. Kylskåpstömning, eller bara en rejäl lyxmacka. Till frukost, lunch, middag, utflykten och mellis. Eller varför inte en kvällsmacka? Variationer och tillfällen för en macka är närmast oändliga. Men ändå drar vi oss lite för mackan, här är fem anledningar till att du borde unna dig en.

1. Det går snabbt. Det är sällan det krävs timmar vid spisen för att få i sig en riktigt schysst macka. Dessutom är kombinationen av bröd och pålägg en mättande historia. Snabbt, mättande och gott på samma gång – det är ju det som gör den så bra. Och mångsidig, eftersom den fungerar lika bra till panikmiddag som ett litet snack.

2. Det finns en för varje tillfälle. Smörgåsen har hängt med länge, mycket tack vare mångsidigheten. För det är inte bara frukostmackan som hållit människor på benen – nej tänk på alla åtskilliga mellanmål, kvällsmackor och nattmackor. Eller de där riktigt syndiga skrytmackorna. Och hur hade vinterutflykten sett ut utan limpmackan med ett glas varm choklad till? Det är få tillfällen där en macka är fel.

3. Du kan ha allt på mackan. Gårdagens hamburgare i kylen, eller bara en skiva rökt skinka och en massa grönt?  Titta på danskarna och deras smörrebröd – det går att ha precis allt på en macka. Är du sugen på en mer matig och varm variant – gör en klassisk varm macka med en massa ost. Eller ingen alls. Det är få saker som begränsar hur du gör din macka, och det mesta blir faktiskt gott. Ut och macksa!

4. Det behöver inte alls vara onyttigt. Mackor och allra helst kolhydrater, blir ofta utmålade som stora hälsobovar, och visst kan det vara så. Men känner du att du vill vara på den säkra sidan och samtidigt unna dig en macka – välj då exempelvis ett bröd som är rikt på fiber och fullkorn som gärna innehåller frön och hela korn. Lägg till en massa goda pålägg och grönt så blir det både näringsrikt och mättande.

5. Smidigt att ta med sig. Att få ihop vardagspusslet är inte alltid det lättaste. En god och matig macka är perfekt när man behöver fylla på med energi innan träningen eller mellan möten. Smidigt och enkelt att ta med sig utan en massa burkar och kladd.

Oavsett fantasi, tid och smak är det ändå pålägget som sätter pricken över i:et. Med Pärsons nyhet havets skivor kan du njuta av smarriga laxmackor alla dagar i veckan. Upptäck vårt stora utbud av smörgåsmat för alla smaker du också.