Alrid god smak från Pärsons
Pärsons
Pärsons RöktEmilskinka+RöktEmilkalkon+CognacsMedwurst header83 web

Frågor & Svar

Pärsons

Vad innebär ”Från Sverige”-märket som finns på flera av era förpackningar?

Märkningen Från Sverige betyder att produkten är odlad, född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. I varor med flera ingredienser är kött, mjölk, ägg, fågel, skaldjur och fisk alltid utan undantag från Sverige.

Vad betyder det när det står ”Ursprungsland: EU” på era produkter?

Det betyder att produkten är tillverkad av en råvara som inte är svensk, utan från något av EU-länderna. Alla våra pålägg som är gjorda av fläskkött eller nötkött har svenskt ursprung.

Varför innehåller inte alla era produkter svenskt kött?

Vår ambition är att använda svenskt kött i så hög utsträckning som möjligt i våra produkter. Därtill vill vi kunna erbjuda dig och andra konsumenter en bredd och variation i vårt sortiment som uppfyller allas önskemål och olika smaker. Vi har alltid samma höga krav på kvalitet och säkerhet oavsett ursprungsland. Ursprungsland står alltid tydligt i innehållsförteckningen och produkter med svensk råvara har en Svenskt Kött-symbolen.

Har Pärsons några ekologiska produkter i sitt sortiment?

Nej, i dagsläget har vi inte det.

Varför går det inte att ta en skiva i taget av de tunna skivorna?

Till skillnad mot våra deliskivor i så kallad ”plånboksförpackning” är tanken att man ska ta ett helt knippe tunna skivor och lägga på mackan.

Vad har era produkter för hållbarhet vid öppnad förpackning?

Vid öppnad förpackning gäller inte längre det bäst-före-datum som anges på förpackningen. På förpackningen kan ni se hur länge våra produkter håller efter att förpackningen har öppnats – det varierar utifrån typen av produkt.

Kan man frysa era produkter?

Många produkter går bra att frysa in, till exempel våra tunna skivor och påläggsförpackade smörgåspålägg. Det är viktigt att man försöker ta bort så mycket luft som möjligt i den förpackningen man fryser in i för att undvika ”frysbränna” och uttorkning av produkten. Produkter som redan har varit frysta och upptinade ska inte frysas igen. Vi har inte gjort några tester avseende våra vegetariska pålägg och det finns en risk att konsistensen på dessa blir smulig.

Innehåller Pärsons produkter gluten eller laktos?

Vi har produkter som innehåller gluten och laktos. Detta är allergener och i de fall de ingår i produkten är de alltid angivna i ingrediensförteckningen och är särskilt markerade med fet och kursiv stil eller med VERSALER.

Vilka är de vanligaste tillsatserna och vad har de för funktion?

Alla tillsatser anges i våra ingrediensdeklarationer med ett ord som beskriver funktionen och ett E-nummer eller namnet på tillsatsen. Till exempel "färgämne (E 160a)" eller "färgämne (betakaroten)". Den så kallade funktionsbeteckningen skall alltid finnas och ger dig information om varför den tillsatsen finns i produkten.

De viktigaste funktionsgrupperna är:

  • Färgämnen. Tillsätts för att ge produkten ett tilltalande utseende. Ofta för att återställa färgen på en produkt som förändrats under tillverkning och lagring.
  • Konserveringsmedel. Används för att förhindra bakterier, jäst och mögel från att förstöra livsmedlet, eller till och med göra det farligt.
  • Antioxidationsmedel. Hindrar fett från att härskna och charkprodukter från att missfärgas när de utsätts för luftens syre. Ett vanligt antioxidationsmedel är askorbinsyra (det vill säga C-vitamin).
  • Förtjockningsmedel. Vanligt mjöl som man använder hemma, för att till exempel göra en sås tjockare, fungerar inte alltid i vår storskaliga matlagning. Mjölet tål ofta inte att pumpas och bryts ner i produkter med lång hållbarhet. Vi använder därför olika typer av mjöl som potatismjöl och även andra förtjockningsmedel i våra smörgåsmatprodukter.

Vad är ett E-nummer?

De flesta tillsatser har ett E-nummer. Anledningen till att E-nummer används är att förenkla så att tillsatsen har samma beteckning oavsett vilket EU-land du besöker. ”E” talar om att EU godkänt tillsatsen i fråga och numret talar om vilken tillsats det är.

Vad är monomaterial (monoplast)?

Monomaterial innebär som namnet antyder att en produkt består av endast en typ av material. För Pärsons förpackningar innebär det en sorts plast. Monomaterial möjliggör återvinning till högkvalitativa produkter och därmed en minskad miljöbelastning. Så glöm inte att källsortera alla dina förpackningar. Tillsammans kan vi bidra till en cirkulär plastanvändning!

Pärsons vegetariska sortiment

Vad har Pärsons för vegetariska produkter i sitt sortiment?

Vi har vegoskivor i olika smaker (ovo-vegetariska) och vegopastejer (veganska)

Har Pärsons några veganska produkter?

Ja, våra nya vegopastejer som är gjorda på vita bönor är helt veganska.

Vad innehåller de vegetariska produkterna?

Våra vegoskivor tillverkas av äggvita, rapsolja, vatten som grund. Sedan smaksätts de lite olika beroende på vilken typ av produkt det är. Produkterna innehåller även förtjockningsmedel och konserveringsmedel.

Våra vegopastejer består av 40% vita bönor, mixat med bl. a. rapsolja och vatten till den rätta krämiga konsistensen. Vi har berikat pastejerna med järn och B12, ämnen som kan vara svårt att få tillräckligt av i en vegetarisk kost. Skogssvamp är kryddad med äkta kantarell och karljohansvamp, samt lite persilja. Rostad vitlök och chili är smaksatt med vitlök, chili, paprika och lök.

Samtliga produkter har en innehållsdeklaration där allt innehåll redovisas.

Varför använder ni E-nummer i de vegetariska produkterna?

Vi använder tillsatser för att kunna ta fram livsmedelssäker och tilltalande smörgåsmat, som uppfyller konsumenternas krav på smak, utseende, konsistens och hållbarhet.

När vi lagar mat i våra fabriker ställs andra krav på produkterna vad gäller exempelvis hållbarhet, jämn kvalitet och säkerhet. 

Några av de vegetariska produkterna innehåller ägg. Hur kan ni då kalla dem för vego?

Intresset för vegetarisk mat ökar och ord som flexitarian har blivit ett begrepp. Skälen till att välja bort kött och annan mat från djurriket varierar. Därför finns det också flera olika varianter av vegetarisk kost. Vegetarisk mat delas traditionellt in i dessa grupper:

  • Vegansk kost består helt av vegetabilier utan något inslag från djurriket, alltså varken kött, fisk, skaldjur, mjölkprodukter, ägg eller honung.
  • Lakto-vegetarisk kost får innehålla vegetabilier och mjölkprodukter.
  • Lakto-ovo-vegetarisk kost får innehålla vegetabilier, mjölkprodukter och ägg.

Ovo-vegetarisk kost får innehålla vegetabilier och ägg.

Våra Vegoskivor är ovo-vegetariska.

Vad betyder ovo-vegetariskt?

Det betyder att kosten får innehålla ägg.

Använder ni svenska ägg i Pärsons produkter? (både kött och vegetariskt sortiment)

Våra vegoskivor innehåller svenska ägg.

Kan man frysa vegoskivor?

Vi har inte gjort några tester avseende detta. Det finns en risk att konsistensen blir smulig.